Ismeritek a „kő, papír, olló” játékot? Mindkét játékos választ egyet a három tárgy közül. Az nyer aki az erősebbet választja. A játék trükkje, hogy bármely kettő esetében világos, melyik az erősebb, de a harmadik mindig erősebb az erősebbnél, és egyben gyengébb a gyengébbnél. Hiszen a papír lefedi a követ, a kő kicsorbítja az ollót, de az olló viszont elvágja a papírt.

Furcsa helyzet, ha le kellene rajzolnom, zavarban lennék. Még szerencse, hogy egy olasz nemesi család címere tökéletesen ezt ábrázolja.

A Boromeo család címere

A Boromeo család címerében három egymásba fonódó gyűrűt látunk. De melyik van felül? Azt csak két gyűrűt vizsgálva tudjuk eldönteni. A harmadik a felső felett indul majd az alsó alá kerül. Ha alaposan megvizsgáljuk bármelyik kettőt, azt látjuk, nem is fonódnak össze, mindig csak a harmadik fonja őket össze.

A szalagfonás során gyakran találkozunk ezzel a jelenséggel.

Három szálas tetraéder
Három szálas tetraéder

A legszemléletesebben a „három szálas tetraéder” estében. Ezt azért könnyű elkészíteni, mert a három szál pont így viselkedik, vagyis a második szálat az első fölé egyetlen bújtatás nélkül körül tekerhetem, és csak a harmadiknál kell betartanom az egyszerű szabályt, hogy ez a szál mindig a fölső fölött és az alsó alatt fusson.

Talán ez a legegyszerűbben elkészíthető fonott tárgy, leírást, sablont, videót találtok róla a Műhely rovatban.