Tarka minták

A kép a triaxiális fonás néhány mintaváltozata. Csábító lehetőség, hogy ezeket a síkfonatokat tárgyak készítéséhez használjuk. De ami síkban mintás, azt a szabályos testek közül csak az oktaéder felületén tudjuk megvalósítani.

Oktaéder
Oktaéder

Miért lehetséges ez az oktaéderen, és miért nem bármi más testen?

A rejtély megoldását az alábbi tárgy szabásmintáján mutatom meg.

Oktaéder
Oktaéder szabásmintája

Ha kivágom az oktaéder szabásmintáját egy fonott mintás felületből, látható, hogy csak minden második mintázat azonos. Az is látható, hogy ha a nyilak mentén összehajtom, a mintázat stimmelni fog. Azért, mert az oktaéder az egyetlen szabályos test, aminek minden csúcsába négy, azaz páros számú háromszög találkozik. Tehát a felváltva ismétlődő mintázatok a helyükre tudnak kerülni.

Három különböző színű szál használatakor, csupán a sorrend változtatásával teljesen eltérő mintázat alakítható ki.

Nem csak a színekkel játszhatok. A háromszínű oktaéderek megállnak színenként külön is.

Oktaéder váza
Oktaéder váza

A triaxiális, az egyik legsűrűbb fonás, hiszen minden ponton három réteg takar egymásra. Ezért eldönthetem, hogy melyik szál kerül felülre, sőt némelyik szálat elhagyhatom anélkül hogy a többi elmozdulna.

Ezt hiányos fonásnak hívjuk.

De mit csináljak, ha érdekesebb formát szeretnék, mint egy oktaéder? Ha több oktaédert egymásoz illesztek, izgalmas, tüskés bogáncsformát kapok. Ez a tárgy bármely mintázattal elkészíthető még az áttörtekkel is, hiszen itt is minden csomópontban páros számú háromszög találkozik.