Háromszálas tetraéder

Az elkészítéshez szükségünk lesz:

  • 3 szál 2 méteres, 12 mm széles pántolószalagra. (különböző színűek)
  • 6 grillpálcikára, 4 befőttes gumira,
  • 2 db A4-es kartonlapra
  • ollóra, vonalzóra, csipeszre, ragasztóra, nyomtatóra, filctollra, karcoló eszközre.

Az alábbi gombra kattintva letölthetitek a tetraéder hajtogatósablonját, a bejegyzés végén pedig megtekinthető a videó a készítésről.

A kartonokra kinyomtatott sablon elő- és hátlapját vágjátok ki, a mélyedésekben visszahajtva, hogy erősebb legyen. Ragasszátok össze a két felet. A szalagot a sablonra hajtogatjuk, az éleket jól meghajtva. A szalag a kiindulóponttól másfélszer jár körbe a sablonon. A meghajtott szálat letekerjük, és jöhet a következő szál, majd a harmadik.

A sablon alján a csillagok mutatják a tetraéder élhosszát, ezt filctollal a grillpálcikára jelöljük. A négy grillpálcikából befőttes gumi segítségével tetraédert építünk, hogy a jelölések találkozzanak. A tetraéder vázra ráillesztjük, csipesszel rögzítjük az első szálat. A másodikat, egy másik csúcsról indítva köré tekerjük. A harmadiknál egy fontos szabályt kell betartani, ez mindig az első alatt, és második felett fut. Tehát ezt minden csomópontnál átkel húznunk az alsó alatt és a felső felett, váltakozva.

Ha végére értünk már csak a pálcika vázat kell eltávolítanunk. Tárgyunkba ledes fényfüzért helyezve, hangulatos dekorációt kapunk.

De ha extrém kalandokra vágytok, elárulom, hogy nagyobb teraédert is lehet fonni három szálból. Valójában bármekkorát.

Az ábrán láthatjátok a háromszálasok trükkjét. A sorozat „kettőt előre egyet balra” módszerrel bármeddig folytatható. Persze ezek elkészítéséhez egyre hosszabb szálakra lesz szükség az ötödiknél már több mint húsz méteresekre.