A kész tárgyban a szálak egymást rögzítik, az első nem áll meg magától a levegőben.

Minden tárgy elkészíthető úgy, mint egy térbeli „patchwork”. Vagyis hogy megkeressük a tárgy ismétlődő mintáit, ezeket külön megfonjuk, túlnyúló szálakat hagyva, amiket aztán egymásba dugdosunk. Ha kész a tárgy, a sok kis szálacskát lecserélhetjük hosszabbakra. Így duplán dolgozunk, mégis gyorsabban elkészülhetünk, mert hibázás esetén sokkal rövidebb szálszakaszt kell visszafejtenünk.

Ha rögtön teljes hosszúságú szálból szeretnénk dolgozni, akkor valami rögzítési megoldást kell keresnünk. Sokat segíthet, ha a szálakat meghajtjuk a majdani élek helyén. A test kristályformáját megépíthetjük grillpálcikából, és arra rögzítjük őket. A kereszteződő szálakat csipeszekkel egymáshoz rögzíthetjük. Akárhogy is járunk el, a fonás mindenképpen nagy türelmet és figyelmet igényel, hiszen minden csomópontnál el kell döntenünk, hogy az éppen fonódó szál a már meglévők alá vagy fölé kerül. A munka akkor válik igazán élvezetessé, ha megtanultunk egy mintázatot. El kell kerülni a szál fonás közbeni megtekeredését: mielőtt újra becsúsztatjuk, két ujjunk közé fogva simítsuk végig ellenőrzésképpen, mert a befont szálat már nem lehet átfordítani.

A pántolószalag rendkívül erős, viszont könnyen hasad. Célszerű a szükségesnél kicsit hosszabb szállal indítani, a végeket ollóval lekerekíteni. Ha beakadt és kicsit szétvált, a sérült részt azonnal el kell távolítani egy újabb lekerekítéssel. A pántolószalag olyan erős, hogy még a kezünket is elvághatja. Ha szorul fonás közben, folyékony szappant cseppentsünk rá.

Hosszú szálak esetén célszerű az első öltésnél a fonószálat feléig behúzni, és két irányba végezni a fonást, hogy minél rövidebb szállal dolgozhassunk. Az átbújtatott szálvéget rögtön, még megtekeredés előtt a következő bujtatásba csúsztatni, és csak utána áthúzni a többi szálat.

Milyen szalagot használjunk fonáshoz?

Kisebb tárgyakat bármilyen lapos, egyenes szálból, akár egy díszkötöző szalagból is készíthetünk, de ezek a tárgyak sérülékenyek. Az öntartó szerkezethez kellő merevség szükséges. Az ipari pántolószalag ideális fonószál, elég hajlékony, rugalmas és tartós. Sok pántolószalag UV álló, így szabadban is kiválóan használható dekorációs elem lehet belőle.

A pántolószalagból elkészült tárgyak szálait megpróbálhatjuk természetes anyagokra cserélni. A forró vízbe áztatott peddignád elég hajlékony, hogy lecserélhessük vele a műanyagot.

Nádgolyó - természetes anyagból
A forró vízbe áztatott peddignád elég hajlékony, hogy lecserélhessük vele a műanyagot