Az okos gyűrés, amikor egy lapot hajtások hálózatával zsugoríthatunk. Az így készült alakzat összelapítható egyetlen síkba. A lapított és kisimított állapot között mozgatható.

Okos gyűrések

Hogy milyen formát vesz fel a mozgatás során a tárgy, azt a síklapra kerülő hajtási mintázat határozza meg.

Először ezt a mintázatot, vagyis a meghajtásra váró élek hálózatát kell megszerkesztenünk. Tulajdonképpen egy olyan csempe mintát kell létrehoznunk, aminél a felület nem szakad szét akkor sem, ha minden második csempét a hátára fordítunk, vagyis az összes hajtást teljesen záródásig meghajtjuk.

Okos gyűrés

Ez elsőre teljesíthetetlennek tűnik, de valójában nagyon sok ismétlődő mintázat teljesíti ezt a feltételt. A szabály csak annyi, hogy minden csomópontba páros számú él fusson, és hogy az egy csomópontba futó élek közti szögekből minden második összege 180 fok legyen. Az igazán izgalmas eredményt a változó mintázatokkal érhetjük el.

A második lehetetlennek látszó feladat a hajtogatás véghezvitele a gyakorlatban. Az élek ugyanis soha nem futnak végig, így az összes hajtást egyszerre kell, a megfelelő irányba hajtani.

Az élek bekarcolása és lassú gyűrögetés az egyik megoldás, a másik a hajtó sablon készítése.

Az okos gyűréssel készült tárgyak mozgatása gyakran lenyűgözi az embereket, hiszen a saját kezeik között bontakozik ki a forma.

Villám