Vigyázat! Extrém kézimunka. Az itt látható tárgyak elkészítése rendkívüli összpontosítást, türelmet és a feltüntetett idő rászánását igényli. Meggondolatlan használat idegösszeroppanást, önérték zavart és ínhüvelygyulladást okozhat.

Amilázfej

Gyakori kérdések a szalagfonással kapcsolatban

Mennyi idő egy ilyet megfonni? – kérdezik legtöbben.

Bár én akkor vagyok igazán boldog, amikor valakit nemcsak a ráfordított munkaidő nyűgöz le, hanem észreveszi a fondorlatokban rejlő szabályszerűségeket, gyönyörködni tud a szimmetriák alkotta harmóniában. De a kérdés kézenfekvő, hiszen egy nagyobb tárgy 60-80 méter szalagból is állhat és minden átbújtatás előtt el kell dönteni, hogy a többi szál alá vagy fölé csúsztassuk. Ezért hosszú órákat, napokat, heteket is eltölthetünk fonogatással. Mint a sakkban: itt is a gondolkodási idő hossza a döntő.

Hogy lehet átlátni a szálak bonyolult labirintusát?

Na, ez már sokkal kedvemre valóbb kérdés. Ráadásul biztató választ tudok rá adni. A fonási rendszer összetettsége nagyon egyszerű elvekre, szabályokra épül, amiket ha megismerünk és következetesen alkalmazunk, nagy biztonsággal mozoghatunk a szálrengetegben. Vagyis az egyes mintázatokat meg kell tanulnunk ahhoz, hogy gyorsan és élvezetesen fonhassunk. Még nem várt segítségünk is akad. Agyunk ugyanis a számítógépeket megszégyenítő mintafelismerő és -feldolgozó képességekkel bír. Szunnyadó tudásunk kis gyakorlással feléleszthető. A térbeli gondolkodás és a manuális tevékenység egyidejűsége távoli agyterületek együttműködését serkenti. Megígérem, hogy ha velem tartasz, végül átlátod, érdekesnek és szépnek találod, és elkészítheted a saját fondorlataidat!

De hogyan lehet egy ilyet kitalálni?

Ez az igazi kérdés. Ugyanis sehogy. A szabályokból levezethető dolgokat, nem kitaláljuk, hanem felfedezzük. Valami olyasmi, ez mint egy expedíció. Nem arról van szó, hogy kitaláltam és elkészítettem néhány fonatot. A fonott tárgyak olyan szigorú törvényszerűségeknek vannak alávetve, hogy aki a szabályok alapján indul el, ugyanezen az úton, ugyanezekre a tárgyakra talál rá, a kulturális különbségektől függetlenül. (Közös hobbi a marslakókkal? Valami olyasmi.) Nem lehet bármilyen formát megfonni, legalábbis lapos, egyenes szálakból nem. Tulajdonképpen arról van szó, hogy néhány fonott mintázat alkalmas a tériesítésre. A mintázat és a forma szorosan összefügg.